Koolhydraatarme recepten voor avondeten

Koolhydraatarme recepten voor avondeten

Op zoek naar een koolhydraatarm recept avondeten?Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Wil je minder koolhydraten eten dan helpt het al om zo min mogelijk snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen.

Koolhydraten zitten in alles waar suiker of zetmeel in zit. Dus bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten en bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips. Wil je toch brood en pasta blijven eten? Kies dan voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels. Daardoor stijgt je bloedsuiker langzamer en wordt ook minder hoog.

Je darmen veranderen koolhydraten namelijk in glucose. Dat komt in het bloed als bloedsuiker en dat is de brandstof voor je lichaam.

Snelle en langzame koolhydraten

Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in bloedsuiker dan andere. Er zijn dus ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Wanneer je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel en dat is niet goed.

Het Diabetesfonds: ,,In een eierkoek zitten evenveel koolhydraten als in een volkoren boterham. Maar in een eierkoek zitten vooral snelle suikers. Daarvan krijg je een hogere en snellere piek in je bloedsuiker en dat is niet gezond. Kies dus bijvoorkeur voor eten met langzame koolhydraten, en niet al te grote porties.”

Koolhydraatarme diëten

Veel koolhydraatarme diëten zijn bedoeld om af te vallen. Bekende koolhydraatarme afvaldiëten zijn Atkins, Dukan en Dr. Frank. Andere diëten met relatief weinig koolhydraten zijn het Total Well-being Dieet, Mayo dieet, South Beach, Scarsdale en 17 dagen dieet.

Dan zijn er nog diëten met weinig koolhydraten gebaseerd op het idee dat het gezonder is om bepaalde producten met koolhydraten te mijden. Het Paleodieet is hier een voorbeeld van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *